top of page

Galerie Foto

          1. Păstrându-ne entuziasmul cu care am pornit în această călătorie de promovare a patrimoniului de orice fel, am vizitat patru muzee ploieștene cu care ne mândrim: Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Casa de Târgoveț și Muzeul Ceasului. Aceste vestigii arhitecturale și culturale sunt unice în România și uimesc prin originalitate. Echipa noastră a pornit la drum, unde am fost primiți cu căldură de către doamnele muzeograf.

          La finalul acestei escapade din lumea de astăzi, plină de tehnologie, putem privi fericiți către viitor cu siguranța că nu totul se pierde, că timpul se poate conserva în obiecte ce ni se pot părea banale ca aspect sau funcționalitate, dar care au contribuit la dezvoltarea de tehnologii durabile și civilizații moderne cu valori culturale bine definite.
                                                                          

          2. Din dorința de a întări identitatea culturală europeană, anul 2018 a fost desemnat „Anul European al Patriomoniului Cultural”.

          Profitând de această ocazie, echipa EuroCuza și-a demarat campania de promovare a proiectului „Muzeul pentru comunitate, Comunitatea pentru muzeu” ce urmărește mobilizarea și informarea oamenilor de orice vârstă, origine, mediu social, despre importanța și unicitatea muzeelor in protejarea si conservarea patrimoniului național si european. Pentru aceasta, ne folosim de toate mijloacele de care dispunem (pagina de Facebook, Twitter, canalul de YouTube, precum și de site-ul nostru).

          Vă invităm să vă alăturați acestei mișcări culturale pe care dorim s-o implementăm atât în spațiul ploieștean, cât și cel național!

          3. În urma invitației lui Zum.eu (mascota echipei), peste 40 de tineri cu spirit de echipă și multă voie bună au luat parte la căutarea de comori organizată luni de echipa noastră. Cele 7 echipe au pornit, pe rând, spre a descoperi patrimoniul cultural ploieștean.

          După organizarea activității, fiecare echipă (însoțită de unul din membrii EuroCuza) a pornit în căutarea locațiilor (bazate pe indicii) cu scopul de a ajunge spre ultima destinație în cel mai scurt timp.

Între locații, aceștia au trebuit să ne promoveze cauza, mobilizarea ploieștenilor și românilor asupra importanței muzeelor, să completeze un rebus, să găsească persoane ce poartă ceas prentru a-și face poze cu acestea, și chiar să-și etaleze talentul de artiști grafici.

          Vă așteptăm și la viitoarele activități ale proiectului împreună cu Zum.eu, care este mândru de abilitățile voastre de căutători de comori! 

Festivitatea de premiere LIVE!

          4. Echipa EuroCuza își continuă misiunea de a promova importanța patrimoniului cultural în viețile oamenilor și, cu precădere, importanța muzeelor în formarea unui cetățean. Iar pentru a ne atinge obiectivul, ce modalitate mai eficace și bineînțeles mai frumoasă am fi putut găsi decât să insuflăm copiilor plăcerea de a merge la muzeu?

          Cu acest scop în minte, echipa EuroCuza a adunat pe 8 septembrie la Muzeul de Artă din Ploiești 36 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani de la casele de copii Concordia, pentru a le oferi șansa de a descoperi o mică parte din patrimoniul artistic al țării lor. Ne-am propus să îi ajutăm pe micuți să conștientizeze, încă de la vârste fragede, că muzeul le oferă oportunitatea de a învăța mai multe despre specificul regiunii sau țării lor. După un tur al muzeului, aceștia au trebuit să își aleagă unul din tablouri și să îl refacă pe blocul de desen.

          La final, pentru a le răsplăti participarea, le-am oferit fiecăruia câte o jucărie și ceva dulce, astfel asigurându-ne că cei mici își vor aminti mult mai des că muzeele sunt locuri frumoase de unde se pot îmbogăți cu informații noi. Mulțumim pe aceasta cale Muzeului Județean de Arta Prahova „Ion Ionescu Quintus”, domnului director Florin Sicoe si doamnei muzeograf Corina Stoian.

          5. Surpriza pregătită la început de an școlar de echipa noastră a fost o horă executată la ceremonia de deschidere a noului an școlar. La aceasta s-au alăturat membrii ai mulțimii prezente, iar starea de bine a venit de la sine.

          Mulți dintre noi dansează hore, însă nu își dau seama de faptul că până și hora reprezintă o piesă de patrimoniu, chiar dacă este un simplu set de instrucțiuni potrivite pe muzica specifică. Aceasta face parte din cultura românească și este încă apreciată atât de români, cât și de străini, în ciuda originii sale de sute de ani.

          Cu ocazia acestui subiect, vă invităm să sărbătoriți hora prin a o cunoaște, a o dansa, a o prețui așa cum o făceau și cei care au creat-o și cărora trebuie să le mulțumim.

          7. Echipa EuroCuza, costumată în personaje de epocă, a învăluit centrul orașului într-o atmosferă de poveste, bucurând și aducând zâmbete pe fețele ploieștenilor. Totodată, membrii echipei au împărțit pliante și materiale de promovare a proiectului, atrăgând cât mai mulți oameni la viitoarele activități, inclusiv „Muzeul Viu”, unde au evadat din tablourile Muzeului de Artă și au invitat publicul să le fie alături pentru a redescoperi importanța patrimoniului cultural alături de Zum.eu.

          6. Activități de Ziua Europeană a Patrimoniului

          8. Pe 19 septembrie, echipa noastră a împărțit prăjituri în școala noastră, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești, unde am adus la cunoștință colegilor cauza proiectului nostru.

              Cât timp le-am dat colegilor aceste delicii, le-am explicat cine suntem și ce vrem să facem, realizările, precum și aspirațiile noastre.
Această activitate face parte din campania noastră de informare asupra importanței patrimoniului cultural.
              De asemenea, am creat și o tombolă, unde colegii noștri s-au înscris, iar azi, 20 septembrie, am extras câștigătorul, un mic entuziast al culturii noastre. 

          9. Pe 22 septembrie, în direct din sala 16, Miruna a realizat mini-trainingul din cadrul „Civic Leadership Program” al Institutului Qvorum, al Fundației Hanns Seidel și al Martens Centre, România - Identitate europeană versus identitate națională.

          10. Pe 26 septembrie 2017, echipa EuroCuza a participat la o activitate condusă de 2 membri ai Poliției Ploiești, având ca subiect principal de discuție combaterea furtului de patrimoniu. 
În cadrul acestei activități, s-a discutat atât despre multitudinea de cazuri în care muzeele din Ploiești au avut de a face cu furturi semnficative de patrimoniu, cât și despre legislația muzeală în diferite țări europene. De asemenea, a fost pusă în prim-plan și problema legiaslației muzeale din România, care este defectuos structurată în comparație cu cea din țările vestice. 

Puteți urmări live-ul făcut la această întâlnire informativă aici: 

https://www.facebook.com/Eurocuza2017/videos/1914438322152899/

          11. Echipa EuroCuza își continuă activitatea pentru promovarea patrimoniului cultural printr-o vizită la Muzeul Petrolului din Ploiești. Pe 26 septembrie, membrii echipei noastre au pornit într-o scurtă călătorie în trecut și au descoperit atât evoluția și utilizările petrolului de-a lungul timpului, cât și marile personalități care au revoluționat această industrie. Pe lângă istoria petrolului am aflat și multe lucruri noi despre evoluția muzeului în timp și importanța lui pe plan național și internațional.

          12. Pe 26 septembrie, EuroCuza nu a lipsit nici de la activitatea de Ziua Europeană a Limbilor! Și imediat după activitatea condusă de cei 2 oficiali ai Poliției Ploiești, membrii echipei au venit îndată în ajutorul profesorilor și elevilor cu mai multe prăjituri pregătite de aceștia pentru a demonstra diversitatea culturilor europene.

          13. Echipa EuroCuza a participat pe 29 septembrie la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, desfășurată la Muzeul Județean de Științele Naturii din centrul orașului. Acest eveniment a adus participanții pentru câteva ore mai aproape de lumea științei. Echipa noastră a promovat inițiativa socializând și cooperând cu vizitatorii în această călătorie științifică și a luat parte la experimente inedite, activități educative și concursuri cu premii.

          14. Pe 28 și 29 septembrie, câțiva membrii ai echipei noastre ne-au promovat cauza în câteva școli din oraș. Aceștia au fost la Școala Gimnazială „Elena Doamna”, la Școala Gimnazială „ I. Al. Bassarabescu”, precum și la Colegiul Național „Nichita Stănescu”, unde ne-au prezentat cauza în fața mai multor clase. Această activitate face parte din campania de informare a echipei, aducând la cunoștință importanța patrimoniului cultural de orice fel. Dorim să ne expunem opinia și să lăsăm o amprentă adâncă asupra orașului nostru (mai ales asupra populației sale)!

          15. Pe 29 septembrie, 2 reprezentanți ai echipei EuroCuza au participat la o ședință a Consiliului Local, la Primărie, cu permisiunea domnului primar Adrian Dobre, unde au prezentat proiectul și, totodată, propunerea de amplasare a indicatoarelor și a punctelor de informare turistice pentru muzeele orașului nostru.

          16. Pe 4 octombrie, reprezentanții echipei EuroCuza au participat la vernisajul în memoria artistului Dan Platon, la Muzeul de Artă „Ion-Ionescu Quintus” din Ploiești.

          17. Pe 5 octombrie am avut onoarea de a participa la activitatea din cadrul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO cu ocazia Zilei Educației. Pe parcursul prezentării ni s-au adus la cunoștință numeroase informații cu privire la colaborarea cu UNESCO, într-un mod extraordinar de interesant, datorită unor profesoare cu adevărat pasionate și interesate de schimbarea mediului și societății, dar și de promovarea și păstrarea patrimoniului într-un mod educativ. Am fost surprinși de faptul că am avut ocazia de a ne prezenta activitatea din cadrul concursului Euroscola, iar restul invitaților au fost plăcut impresionați de faptul că ne dăm interesul în acest domeniu și am fost, de asemenea, informați că suntem așteptați cu drag să colaborăm în viitorul apropiat.

sursa foto:  Comisia Naţională a României pentru UNESCO

          18. Ziua de  5 octombrie este cunoscută în România sub denumirea de Ziua Educației. Pe lângă excursia la sediul U.N.E.S.C.O, echipa EuroCuza a asistat şi la un tur ghidat în cadrul Muzeului de Literatură din Bucureşti. Acest muzeu, pe lângă faptul că este modernizat şi foarte atractiv, îşi îndeplineşte perfect rolul de a păstra rădăcinile literaturii române în siguranță cu trecerea timpului.

sursa foto: Muzeul Naţional al Literaturii Române

          19. Echipa EuroCuza a reușit pe 6 octombrie să își atingă încă un obiectiv de pe lunga listă cu schimbări pe care ne-am propus să le realizăm pentru patrimoniul orașului nostru, Ploiești! Împreună am adus la Gara de Sud și la Gara de Vest un suflu nou al culturii, lipind hărți cu muzeele minunate care se vor lăsa, acum, mult mai ușor descoperite de către călătorii dornici de a găsi locuri inedite.
Nu, nu ne-am oprit aici! În plus, am agățat bannere informative Eurocuza 2017, care vor ajuta la popularizarea proiectului pe care noi ni l-am propus. Acestea sunt prevăzute cu un spațiu special unde noi vom aproviziona periodic cu pliante variate ale echipei, vizând atât scopul promovării și familiarizării cetățenilor cu proiectul nostru, cât și anunțarea viitoarelor activități și parteneriate. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără ajutorul Serviciului Județean de Poliție Tansporturi Prahova și dorim să le mulțumim pentru susținerea constantă de care au dat dovadă! De asemenea, harta utilizată a fost oferită echipei de către asociația „Iubesc Ploieștii”, pe care o susținem cu mult entuziasm!

bottom of page